Χειρουργική Θεραπεία

Home » Χειρουργική Θεραπεία

Οι διαφορετικές Χειρουργικές Προσεγγίσεις

Χειρουργική Θεραπεία. Σκοπός της στην κύστη κόκκυγα είναι να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους υπάρχοντες πόρους και τα συρίγγια, ώστε να εκμηδενισθεί σχεδόν η πιθανότητα υποτροπής, κάτι που επιτυγχάνεται, κυρίως, με τις πιο σύγχρονες χειρουργικές προσεγγίσεις.

Η χαρτογράφηση της κύστης πριν την επέμβαση

Πριν το χειρουργείο, γίνεται πολύ προσεκτική χαρτογράφηση της περιοχής, ώστε να αναγνωριστεί πλήρως η κοιλότητα της κύστη αλλά και, συγχρόνως, να ανευρεθεί η ακριβής πορεία των διακλαδώσεων, δηλαδή των συριγγίων της. Σε περίπλοκες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο σκιαγραφικό υγρό, όπως το μπλε του μεθυλενίου, που θα βάψει τους ιστούς και θα μας βοηθήσει στην πλήρη αφαίρεσή τους κατά το χειρουργείο.

Είδη επεμβάσεων στην κύστη του κόκκυγα

Κλασσικές Χειρουργικές μέθοδοι – Χειρουργική αφαίρεση της κύστης

Οι διαθέσιμες κλασσικές χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν ΠΑΝΤΑ τομή και αφαίρεση της κύστης και οι τεχνικές διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κοιλότητα που προκύπτει.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η πιο συνηθισμένη μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα ήταν η χειρουργική εκτομή της κύστης μαζί με τους συριγγώδεις πόρους. Αυτό το είδος επέμβασης δημιουργεί μία μεγάλη τραυματική επιφάνεια που μένει συνήθως ανοικτή και αφήνεται να κλείσει μόνη της μετά από ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου δύο μηνών).

Οι παραλλαγές της κλασσικής μεθόδου

  • Η «ανοιχτή μέθοδος», στην οποία η κοιλότητα που μένει μετά την αφαίρεση παραμένει ανοιχτή χωρίς ράμματα. Είναι η πιο προτιμητέα από τους περισσότερους χειρουργούς, καθώς ελέγχεται καλύτερα η επούλωση και έχει τις λιγότερες υποτροπές.
  • Η «κλειστή μέθοδος», στην οποία κλείνεται η κοιλότητα πλήρως με ράμματα.
  • Ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων, δηλαδή ένα τμήμα ανοικτό και ένα άλλο κλειστό, που το προτιμούμε σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων κύστεων για να επιταχύνουμε την επούλωση.
  • Η «ημίκλειστη μέθοδος», στην οποία, με ένα ειδικό τρόπο ραφής, περιορίζεται η κοιλότητα, ενώ συγχρόνως, παραμένει ένα τμήμα της ανοικτό. Δεν την εφαρμόζουμε διότι, τελικά, αφήνει μια δύσμορφη κοιλότητα στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία φαίνεται ακόμα και κάτω από το μαγιό.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η όλη διαδικασία, για κάποιον που ήθελε να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα της κύστης κόκκυγα, ήταν μια περιπέτεια, με πολύ πόνο και ταλαιπωρία.

Σήμερα, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του χειρουργού για να ανακουφίσει τον πάσχοντα εύκολα, χωρίς πόνο και με μηδενική σχεδόν πιθανότητα επιπλοκών και το κυριότερο οριστικά –η μέθοδος της ενδοσκοπικής θεραπείας με Laser– είναι εντυπωσιακό ότι μεγάλο ποσοστό χειρουργείων στην κύστη κόκκυγα διενεργούνται ακόμα με την κλασική μέθοδο εκτομής της κύστης, με γενική αναισθησία, νοσηλεία στο νοσοκομείο, καθημερινές αλλαγές του τραύματος στα ιατρεία ή τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, πόνο για τον ασθενή και πολύμηνη αναμονή έως την επούλωση του τραύματος.

Dr Κωνσταντίνος Μινωτάκης MD, PhD

Χειρουργός – Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής
Εξειδικευμένος στα χειρουργικά laser