Κλινική Εικόνα

Home » Κλινική Εικόνα

Κύστη Κόκκυγα Συμπτώματα

Συμπτώματα και ενοχλήματα υπάρχουν μόνο στην περίπτωση που στην κύστη υπάρξει φλεγμονή. Η κύστη κόκκυγα, όταν δεν παρουσιάζει φλεγμονή, προκαλεί ελάχιστη ενόχληση και συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από μία μικρή κηλίδα στο εσώρουχο.

Όταν παρουσιαστεί φλεγμονή, τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση ενός μικρού πρηξίματος στην περιοχή μέχρι και τη δημιουργία αποστήματος, που συνοδεύεται με ισχυρό πόνο -ειδικά όταν κάθεται ο πάσχων- και κάποιες φορές με πυρετό. Τις περισσότερες φορές, παρατηρείται στην περιοχή της φλεγμονής εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το συρίγγιο, το οποίο συνήθως έχει άσχημη οσμή.

Όταν δεν υπάρχει φλεγμονή, το μόνο εύρημα που φανερώνει την ύπαρξη της κύστης κόκκυγα είναι ένα μικρό άνοιγμα» στο δέρμα κοντά στη σχισμή των γλουτών.

Κλινική εικόνα Κύστης Κόκκυγος
Κλινική εικόνα Κύστης Κόκκυγος

Επιπλοκές

Η συχνότερη επιπλοκή της κύστης κόκκυγα είναι βέβαια η φλεγμονή όπως αναφέρεται παραπάνω καθώς είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η περιοχή καθαρή και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, είτε με αντιβιοτικά ή με χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος.

Η κακοήθεια είναι μια επιπλοκή της χρονίζουσας παραμελημένης κύστης κόκκυγα, ευτυχώς σπάνια στο 0,1% του συνόλου των περιστατικών.

Συνήθως, εξελίσσεται σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, που προκύπτει μετά από δεκαετίες χρόνιας φλεγμονής της νόσου και αμέλεια θεραπευτικής της αντιμετώπισης. Χωρίς να είναι βέβαιη η ακριβής αιτιολογία, ενοχοποιείται για την εξέλιξη αυτή η συνεχιζόμενη επί μακρόν βλάβη των ιστών και η παρουσία χρόνιας φλεγμονής.

Κύστη Κόκκυγος

Διάγνωση και Χαρτογράφηση

Η κύστη κόκκυγα μπορεί να διαγνωστεί με βάση τα συμπτώματα και τα ευρήματα κατά την κλινική εξέταση.

Η διάγνωση τίθεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την εξέταση της περιοχής, που σημαίνει έλεγχο των συμπτωμάτων, των παραγόντων κινδύνου και της ενεργής φλεγμονής.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η κύστη κόκκυγος κάποιες φορές συγχέεται με την κοκκυγοδυνία, δηλαδή χρόνιο πόνο στην περιοχή του κόκκυγα, που οφείλεται σε τραυματισμό της περιοχής ή σε καθημερινό πολύωρο κάθισμα, παράγοντες που έχουν προκαλέσει ερεθισμό και χρόνια φλεγμονή στο οστό του κόκκυγα. Ο έμπειρος χειρουργός, με την κλινική εξέταση, θα διαγνώσει την περίπτωση, ώστε να μην πραγματοποιηθεί χωρίς λόγο κάποιο χειρουργείο κύστης κόκκυγος. Η κοκκυγοδυνία θεραπεύεται με λήψη αντιφλεγμονωδών και αποφυγή καθίσματος.

Αντίθετα, απαιτείται μια πλήρης χαρτογράφηση της περιοχής και των συριγγίων της, το οποίο επιτυγχάνεται εύκολα με ειδικό υπερηχογράφημα. Θέλουμε την πλήρη καταγραφή σε μήκος και πλάτος των συριγγίων, με σχεδίαση πάνω στο δέρμα του/της ασθενούς. Το υπερηχογράφημα γίνεται άμεσα στο Ιατρείο, ώστε να αποφεύγεται η περαιτέρω ταλαιπωρία των ασθενών.

Πρέπει να τονιστεί ότι επιβάλλεται προσεκτική εξέταση της περιοχής για να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως περιεδρικά συρίγγια του πρωκτού που έχουν επεκταθεί προς τον κόκκυγα ή συρίγγια που συνοδεύουν φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ή απλά περιστατικά θυλακίτιδας στην περιοχή. Συνυπάρχουσες ασθένειες όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης, ή θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να κάνουν μια απλή φλεγμονή μιας κύστης κόκκυγα, ένα επικίνδυνο απόστημα.

 

Dr Κωνσταντίνος Μινωτάκης MD, PhD

Χειρουργός – Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής
Εξειδικευμένος στα χειρουργικά laser

 

Διαβάστε επίσης


Νεώτερα δεδομένα για την Κύστη κόκκυγα