Η επείγουσα αντιμετώπιση της Κύστης Κόκκυγα

Home » Η επείγουσα αντιμετώπιση της Κύστης Κόκκυγα

Όταν παρουσιαστεί φλεγμονή στην κύστη κόκκυγα, τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση ενός μικρού πρηξίματος στην περιοχή μέχρι και τη δημιουργία αποστήματος, που συνοδεύεται με ισχυρό πόνο -ειδικά όταν κάθεται ο πάσχων- και κάποιες φορές με πυρετό. Τις περισσότερες φορές, παρατηρείται στην περιοχή της φλεγμονής εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το συρίγγιο, το οποίο συνήθως έχει άσχημη οσμή.

Η κύστη κόκκυγα, αν δεν κάνει φλεγμονή, δεν υπάρχει κανείς λόγος να χειρουργηθεί. Αν όμως παρουσιάσει, έστω και μία φορά μόλυνση, πρέπει, οπωσδήποτε, να χειρουργηθεί επειδή είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξανασυμβεί.

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής στην κύστη κόκκυγα

Όταν η φλεγμονή της κύστης βρίσκεται σε οξεία φάση, ο χειρουργός προβαίνει σε διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος, ώστε να καθαριστεί η περιοχή της φλεγμονής. Η διαδικασία αυτή, απαιτεί, απλώς, τοπική αναισθησία. Συνήθως, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά και κάποιες φορές παυσίπονα), ενώ απαραίτητες είναι οι αλλαγές, καθημερινά, στο τραύμα και η παρακολούθηση της πορείας του.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η συντηρητική αντιμετώπιση της κύστης του κόκκυγα -με αντιβιοτικά ή / και τοπική διάνοιξη του αποστήματος- δεν αποτελεί οριστική θεραπεία της νόσου, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον συντηρητικό αυτό τρόπο το αίτιο που προκάλεσε την κύστη, δηλαδή η παρουσία τριχών μέσα στην κύστη και αυτό καθεαυτό το τοίχωμα της που πρέπει να εξαλειφθεί. Αντίθετα, η υποχώρηση της φλεγμονής με φάρμακα ή διάνοιξή της αποτελεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα, με τις περισσότερες πιθανότητες, μελλοντικά, να αναπτυχθούν πολλαπλά συρίγγια και η χρόνια, πλέον, αυτή κατάσταση να επιφυλάσσει στον ασθενή συχνές υποτροπές.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι πάντα χειρουργική (και το νυστέρι αποτελεί παρελθόν!!!)

Όταν υποχωρήσει η φλεγμονή, τότε μόνον ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει στην οριστική χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης του κόκκυγα και των συριγγίων που πιθανώς έχουν αναπτυχθεί, με τη μέθοδο που θα του υποδείξει ως καταλληλότερη για την περίπτωσή του ο εξειδικευμένος χειρουργός.

Dr Κωνσταντίνος Μινωτάκης MD, PhD

Χειρουργός – Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής
Εξειδικευμένος στα χειρουργικά laser